HIZLI MENU

TARIMSAL DESTEKLEME VE TEŞVİKTEN ALINAN GELİR VERGİLERİNİN İADESİ

Ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan çiftçilikte üretimin artırılması, sürekliliğinin sağlanması ve teşvik edilmesi için çiftçilerimize ayni ve maddi destek yapılmaktadır. Bu desteklerin bir kısmı hasılata bağlı olup bir kısmı ise hasılattan bağımsızdır.

Çiftçilere her yıl yapılan gübre, mazot ve sair desteklemeler geldiğimiz güne kadar 5488 sayılı Tarım Kanunun m.19 kapsamında “diğer destekleme araçları” olarak değerlendirilmiş olup %4 gelir vergisi kesintisi yapılmıştır.

Oysaki Danıştay 3. Daire Başkanlığının 20.04.2021 tarihli kararı ile çiftçilere ödenen bu desteklemeler ürün ve girdi fiyatlarını doğrudan etkilemeden üreticilere yapılan ve 5488 sayılı Tarım Kanunun m.3 maddede düzenlenen “doğrudan gelir desteği” olduğunun tespiti yapılmıştır. Doğrudan gelir desteği için ise 03.02.2009 tarihli ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre gelir vergisi oranı “çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için % 0” olarak belirlenmiştir.

Bu durumda çiftçilere yapılan ve hasılata bağlı olmayan gübre, mazot ve sair desteklemelerden %4 oranında yapılan tevkifatlar vergi hatası olarak değerlendirilmekte olup son beş yılın kesintilerinin çitçilere iadesi mümkün hale gelmiştir. 

BENZER DİĞER HABERLER